1927: inschrijving voor de bouw van 18 woningen, 6 winkels en
een toren aan het Hoofddorpplein in Amsterdam-West door
Willadri.
Voor de bouw van deze panden, als onderdeel van een veel groter project, richtten mijn grootvader
Adriaan Versteyne en zijn compagnon Jan-Willem
Wijers op 25 april 1927 een tweetal naamloze vennootschappen op: WillAdri I (nr. 36191) en WillAdri II (nr. 36192).
Deze vennootschappen met een looptijd van 30 jaar hadden een aandelenkapitaal van f. 10.000,- opgedeeld in 20 aandelen van f. 500,- (nrs. 1-20). Adriaan, als directeur, had 18 aandelen in bezit en Jan-Willem als commissaris de resterende 2 aandelen. Waarschijnlijk had Adriaan ook alleen het benodigde kapitaal ingelegd.
Aangezien de basis van de slanke toren bovenop een drietal panden stond, waarvan eentje door hen werd gebouwd en de andere twee door bouwbedrijf ‘Overflakkee’, werkten zij hiermee nauw samen. Het was sowieso noodzakelijk om met andere bouwbedrijven goed samen te werken i.v.m. de nauwkeurige aansluiting van de naastgelegen panden.
Zie daarvoor onderstaande detailplattegrond waarop alle deelnemende bouwbedrijven, die aan een nieuw project werkten, vermeld staan.
Dit was trouwens één van de eerste projecten dat zij onder eigen naam bouwden. Tot dan toe waren zij vaak ingestapt als onderaannemer, maar hier bouwden zij voor eigen risico.
Figuur 1: Op bovenstaande detailplattegrond staat de naam ‘WillAdri’ bij de panden 21 t/m 31 van het Hoofddorpplein. Boven de nummers 31, 33 en 35 staan een drietal punten • op de kaart ingetekend. Dit is, zo goed als zeker, de locatie van de gebouwde toren. Rechts van ‘WillAdri’ staat de naam van bouwbedrijf ‘Overflakkee’ en links de naam ‘Boeroepa’. (Hoewel dit niet zeker is, deze laatste naam is slecht te lezen).
Figuur 2: Dit is de complete plattegrond van de gehele nieuwe wijk aan de westkant van Amsterdam met rechtsonder het Hoofddorpplein.
Figuur 3: Luchtfoto 8 april 1931. Boven in het midden, links van het vierkant van het Hoofddorpplein en bijna aan het eind van de straat, staat boven op de daken van de panden de slanke toren. De schaduw van de toren valt deels over het plein. Van midden-links naar rechtsboven loopt de half rondgaande Aalsmeerweg en helemaal onderaan de evenwijdig daaraan lopende Sloterweg met ervoor het water van de Schinkelkade.
Figuur 4: De bovenste foto uit 1929 (info: Het Parool van 19 juni 2019) is genomen vanaf de kant van de brug over de Schinkel, waarop de toren nog in volle glorie is te zien. De fietser op de voorgrond heeft geluk, hij steekt nog net voor de tram over. Op de foto eronder is de toren weg, in de jaren 70 afgebroken vanwege bouwvalligheid.
Figuur 5: Foto van de huidige situatie, gemaakt op 12 december 2016. Rechts boven de inham in de gevel is de plek waar vanaf de bouw in 1927 tot in de 70er jaren de slanke toren heeft gestaan. Ofschoon ik vroeger ook in Amsterdam-West woonde, kan ik mij niets herinneren van een toren op deze locatie.
- Saillante informatie over dit mooie bouwproject is nog dat Ad, de middelste zoon van Adriaan en Nellie, als 11-jarige jongen samen met zijn vader in de toren is geweest. Dat schreef hij in de jaren 90 op diens verzoek aan Pieter, zijn jongste broer, in een brief waarin hij al zijn herinneringen aan de bouwprojecten van hun beider vader optekende.
- Jan-Willem Wijers, de compagnon van Adriaan, vroeg toen zij klaar waren met de bouw of er bezwaar was dat hij met zijn gezin zelf één van de etages betrok. Tot die tijd woonden zij in de Baffinstraat, een zijstraat van het Balboaplein in West, maar dat was een benedenhuis en bleek erg vochtig te zijn. Zijn dochters waren daar vaak ziek. Maar aan het Hoofddorpplein hielden zij het ook niet lang uit, want er reden inmiddels al twee trams en die maakten nogal veel lawaai tijdens hun krappe, bochtige traject over het plein. Waardoor zij na enkele jaren opnieuw verhuisden, nu naar Oost, waar in 1932 aan het Voltaplein inmiddels door hen beiden aan een nieuw bouwproject was meegewerkt.
Tot zover mijn korte verhaal over één van de bouwprojecten van Adriaan, samen met zijn compagnon Jan-Willem Wijers, in het interbellum tussen beide wereldoorlogen waarbij aan de buitenranden van het toenmalige Amsterdam heel veel gebouwd werd.
Ad Feller, 30 april 2021